Thursday 27 August 2015

Karamel Hangus : Resepi bergedil kentang senang dan mudah!

Ini gambar ehsan google! sorry sebab x dapat capture. Pada tuan gambar minta Halal ye! 

Hai yuols! Entri kalini hakak nak ajar memasak-masak ye. huhu, bukan apa memang hobi memasak sebenarnya jadi nak jugak la kongsi2 resepi kat semua orang. Ecececececehhhh. Hmmm tapi bila dah buat je mesti x sempat nak ambil gambar. Habis ngap terus jee! Tapi aku dengan susah payahnya meng-google gambar yang serupa dengan aku punya bergedil. Resepi ni 100% resepi ciptaan aku. So apa lagi? Jom layan barang2 and cara2 buat bergedil! :

Bahan2

- Kentang(ikut suke korang nak berapa bijik, russet ke hape ikut bajet memasing k aku pakai kentang biase yang murah je pun huhuhuhu)
- Bawang kecik yang goreng sendiri (diharomkan pakai yg dah siap, korang guna nanti rasa x sedap)
- Daun sup/Daun bawang
- Ajinomoto, garam
- Lada hitam ditumbuk sendiri
- Telur untuk coat bergedil mase nak goreng

Cara2

1. Rebus/goreng kentang2 korang tu (kalau aku rebus je sebab x suka goreng nanti berminyak, yang penting lepas korang rebus sampai empuk tu, sejatkan/biarkan dulu air kentang tu kering)

2. Lenyekkan kentang2 itu (guna batu lesung punya penumbuk, blakang bontot2 botol sos or kicap, smasher)

3. Lepastu masukkan je garam, aji, bawang goreng, daun sup, lada hitam biji tu..

4. Gaul2 secukup rasa then bulatkan la leper2

5. Bagi tips begedil tu x pecah masa goreng, tips dia barang2 macam daun sup, bawang goreng tu pastikan potong kecik2 and kalau pakai cara merebus, pastikan sejat/keingkan kentang tu dan MINYAK BETOL2 PANAS

6. Dah panas mulakan la upacara menggoreng tu kalau aku goreng2 seketul/dua je begedil tu biar senang and x pecah . Atas 2/3 minit bawah pun. lepastu angkat. Jangan lama2 sebab tujuan kita cuma nak masakkan telur tu je dan color yg garing.

Tengok2 tenga goreng bermandi manda dengan minyak ~

Sedang dibentuk bentukkan :)

Haaaa macam mana? senang kan! Ni kalau bujang2 sesuai sangatla sebab terlalu senang. Makan nasi putih perghhhhhh. Dengan soto, mee sop perghhhh. So apalagi? Buatlah sana!

No comments:

Post a Comment